Üyelik Girişi
Videolar
Takvim

KURUCAŞİLE

KURUCAŞİLE    

Kurucaşile, Bartın ilinin Amasra ve Ulus ile birlikte 3 ilçesinden biridir. Bartın şehir merkezine 52 km uzaklıkta Karadeniz kıyısında şirin bir ilçedir.

Coğrafya ve iklim

Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Bartın, doğusunda Cide ve batısında Amasra ilçeleri bulunmaktadır. İlçenin rakımı deniz seviyesinden 1500 metreye kadar çıkmaktave arazi eğimi % 50'dir. İlçenin kuzeyi Karadeniz, güneyi Küre Dağları bir uzantısı olan Karadağ, Kayaardı ve Karsaduran dağları ile çevrilidir olup zeytin ve sandal burunları ile sınırlanan koylar üzerinde kurulmuştur. Karaman Meydan köyleri arasında fok balıklarına mahsus 10x10x10 ebadında kıyı mağarası vardır. 159 km²'lik yüzölçümünün %40'ı ormanlarla çevrili olan ilçede tarım alanı yok denecek kadar azdır. İlçede tipik Karadeniz iklimi hakim bulunmaktadır. Buna göre kışları soğuk ve yağışlı yazları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.

 

      

Tarih

Bölgede ilk olarak Hititler döneminde yaşayan Pala ve Kaşkalar'ın yaşadığı, sonraları Fenikeliler, Karyalılar ve Akalar dır. M.Ö. 306 yılında Kurucaşile'de Kromna medeniyeti yer alır. İlçenin o dönemdeki adıda buradan gelmektedir. Kromna Anadolu’nun Paflogonya bölgesinde Karadeniz'in kıyısında kurulmuş bir eski çağ kentidir.

İyon, Lidya, Pers, Amastrist, Pontus, Roma ve Bizans dönemlerini yaşayan Kurucaşile 1460 yılında artık bir Osmanlı kenti olacaktır.Cumhuriyetimizin ilanından 1957 yılına kadar Bartın İlçesine bağlı nahiye olarak kalan Kurucaşile, 19 Haziran 1957 yılında çıkarılan bir kanunla İlçe olmuş ve Zonguldak İline bağlanmıştır. 1991 yılında Bartın’ın İl yapılmasıyla beraber Bartın’ın İlçesi olmuştur.

Nufus ve Ekonomi

İlçe nüfusunun büyük bir bölümü tarım ve hayvancılığın yanı sıra, maden ocakları ile ahşap tekne yapımcılığı yapmaktadır. Kurucaşile de son 30 yıla kadar Osmanlı donanmasının savaş gemilerinden, yük gemilerine kadar pek çok gemi tipi yaratılmıştır. Bu geleneksel meslek son 30 yılda farklı 3 aşama geçirmiştir.Yük gemisi, Balıkçı Teknesi, Yatçılık…

Kurucaşile ahşap tekne yapımcılığının kendine özgü kalitesi, bu el emeği göz nuru mesleğin yaşamasında ve bölge hayatına damgasını vurmasında önemli bir neden olmuştur. Yapımcılığın kalitesi mesleğin devamını, mesleğin devamı ise yapım kalitesini artıran kültür alışverişini sağlamıştır.Ahşap tekne yapımcılığı, hızla değişen dünya koşullarında varlığını sürdürebilen, usta – çırak eğitimi ile köklü bir meslek olmuştur. Bu geleneksel meslek, 1998 yılında öğretime açılan Ahşap Yat Yapımı Anadolu Meslek Lisesi ile çağdaş bilim ve teknoloji metotları ile beslenen bir yapıya kavuşmuştur.

İlçe’ de balıkçılık da önemli boyutlarda yapılmaktadır. Balıkçılıkla geçimini sağlayan nüfus oranı’da hayli yüksektir

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam10
Toplam Ziyaret72102
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.207032.3361
Euro34.874135.0138
Hava Durumu
Saat
FACEBOOK